+46 730 642470  
Mån.-Tors.: 10.00-20.00, Fred: 10.00-18.30
Varor för 0,00 kr
0
varor för 0,00 kr
0

HISTORIA

Redan under forntiden använde människor lerkastruller och spisar för matlagning. Arkeologer har hittat dem i alla delar av världen. En av de äldsta är mer än 3000 år gammal och har påträffats i Kina. Den runda lerkastrullen anses vara den moderna KAMADO grillens föregångare.

Lerspisar har använts och utvecklats av människorna över hela världen för olika sorts matlagning. I Indien blev det till exempel ”tandyr”, och i Japan - ”mushikamado” för att ånga ris vid högtidliga ceremonier. Mushikamado var en rundformad lerkastrull som hade ett lock av välvd lera och som framför allt användes i södra Japan. Redan då kom japaner på metoden att reglera värmen. De utvecklade ett ventilsystem där temperaturen reglerades genom att justera en tilluftsventil i den undre delen av KAMADO grillen och en frånluftsventil i toppen av locket. Istället för ved använde de träkol.

Mushikamado – en flyttbar träkolsgrill – upptäcktes av amerikaner efter andra världskriget och används idag som KAMADO grill. Ordet KAMADO från japanskan betyder ugn eller spis och har översatts som ”plats för kitteln”. Kanjitecknet 竈 betyder KAMADO. Idag används begreppet KAMADO till alla liknande typer av keramiska grillar.

TEKNOLOGI

Moderna KAMADO grillar tillverkas av olika material. Det används värmebeständig keramik och andra eldfasta material, traditionell terrakotta – en porös keramik av naturlig lera, eller portlandscement blandad med krossad lavasten. KAMADO grillens ytbehandling kan också variera. Den kan vara täckt med högblank keramisk glasyr, färg, dekorativ texturerat gips eller keramisk mosaik. Den moderna keramiken och det eldfasta materialet skyddar grillen från sprickbildning.

 

UPPVÄRMNING

Vanligtvis värms en KAMADO grill med träkol. (Det finns även några elektriska eller gaseldade grillar av KAMADO typ.) Vid grillning rekommenderas träkol för att kunna behålla den ”rena smaken“ i maten, (undvik ämnen som kan påverka smaken, t.ex. ge metallsmak). Träkol lämnar väldigt lite aska efter sig och är dessutom en miljövänlig och mycket renare produkt än briketter vilka kan påverka smaken på maten. Träkol framställs på ett miljövänligt sätt genom användning av rotskott. Och det trevligaste av allt är att maten som är tillagad på naturligt träkol behåller en härlig naturlig arom av trärök.

ANVÄNDNING

Tack vore den optimalt isolerade konstruktionen och de värmebevarande egenskaperna kan KAMADO grillen värmas upp till 400°C. Det går även lätt att justera luftflödet och temperaturen, och här finns det många likheter med en vedeldad ugn. Man kan även steka eller baka mat precis som i en vanlig ugn. KAMADO grillen används inte bara till rökning och grillning, utan även till pizzabakning och för att grädda bröd, kakor eller kaffebröd. En KAMADO grill kan utan problem användas året runt!

 

DELAR

KAMADO grillens yttre skall är keramisk, inuti enheten finns det en keramisk behållare för träkol – eldlåda (firebox). I den undre delen av grillen finns det en öppning för tilluft och i toppen av locket finns det en reglerbar frånluftsventil. Genom att justera dessa två ventiler kan matlagnings temperaturen regleras. Locket har även en öppning som används till att lägga in matlagningstermometer. Över elden läggs det ett eller flera galler för att placera maten på.